El Teatre Serrano ha acollit aquest matí dues sessions plenes d’emoció, reflexió i esperança amb motiu de la xarrada “La meua cicatriu ja no plora”, protagonitzada per l’escriptor i influencer Anthony Ibáñez, conegut com ‘Ninyato’. L’acte, emmarcat dins del Pla Parlem, ha omplit l’aforament del teatre en les dues franges horàries (10.30 h i 12.00 h), amb l’assistència de centenars d’estudiants de 3r d’ESO a 1r de Batxillerat de diversos centres educatius de Gandia.
Abans de la seua intervenció, Ibáñez ha estat acompanyat per l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, i la regidora de Sanitat, Liduvina Gil, i ha llançat un missatge clar i contundent:
“El que està fent Gandia, més que passar a la història, marcarà una història. Em sembla preciós que existisca un programa així, sense ànim de lucre, només per ajudar”.
El Pla Parlem, posat en marxa fa nou mesos per l’Ajuntament de Gandia dins de l’estratègia ‘Avant Gandia’, té com a objectiu prevenir i abordar el malestar emocional i psicològic de la joventut. Durant aquest temps, el servei ha atés més de 330 joves de manera individualitzada i gratuïta, gràcies a un equip de psicòlegs professionals.
L’alcalde Prieto ha destacat que Gandia és pionera en donar resposta a un dels grans reptes de salut pública actual:
“Els joves són els qui pateixen amb més intensitat l’ansietat i el malestar mental. Per això, volem actuar de manera primerenca, amb un programa que continuarà i es reforçarà amb més recursos i presència als centres escolars”.
En resposta a la creixent demanda, Prieto ha anunciat que el programa ampliarà el seu horari d’atenció als matins, facilitant així l’accés directe des dels instituts.
Per la seua banda, Liduvina Gil ha recordat que el programa va nàixer arran del Fòrum de Salut Mental de 2022, i respon a la necessitat de disposar d’un recurs accessible, confidencial i gratuït per a joves de 12 a 22 anys, amb possibilitat d’ampliació fins als 30.
Durant la seua emotiva xarrada, Ibáñez ha connectat amb els joves des de l’experiència pròpia, oferint claus per gestionar el dolor emocional i les “ferides invisibles” que sovint no s’expressen però sí es manifesten físicament:
“Moltes vegades el cos parla allò que la ment calla. Una abraçada, encara que siga metafòrica, pot fer més que mil paraules. Això és el que ofereix el Parlem”.
Amb milions de seguidors a les xarxes socials i quatre llibres publicats, ‘Ninyato’ s’ha convertit en una veu de referència entre la joventut, i ha tancat la seua intervenció amb un missatge que ha ressonat a l’auditori:
“Si necessites ajuda, busca-la. Parla amb algú. Programes com Parlem existeixen per això. A vegades n’hi ha prou amb què algú t’escolte per començar a sanar”.
El Pla Parlem es consolida així com una iniciativa pionera i essencial per a la salut mental dels joves de Gandia, amb el suport institucional i la implicació directa de referents socials com Anthony Ibáñez.